Atacuri DNS, un ghid pentru webmasteri și administratori de rețea. În acest articol vom discuta…
Honeypot, cum putem crește securitatea în mediul online
Honeypot, cum putem crește securitatea în mediul online. Această modalitate a devenit o parte din ce în ce mai importantă în gestionarea vulnerabilităților.
Honeypot oferă date din lumea reală cu privire la tipurile de amenințări cu care se confruntă companiile. Pot fi un instrument puternic de cercetare în identificarea vectorilor amenințării specifice. Identificarea acestor factori permite companiilor să aloce resurse.
Resursele sunt folosite pentru a învinge cele mai periculoase amenințări cu care se confruntă.
Honeypot a crescut, de asemenea, în popularitate datorită creșterii simultane a tehnicilor de securitate cibernetică. Se observă o detașare de sistemele generale de protecție pasivă. Administratorii rețelei caută acum să-și testeze securitatea în situații reale, dinamice.
Honeypot-urile pot fi un instrument foarte eficient, în aceste situații.
Honeypot-noțiuni de bază
Un honeypot este, în esență, un sistem ”fals” care arată ca unul real. Ideea de bază este că un hacker își va desfășura atacul împotriva falsului, crezând că este un sistem real. Dacă se întâmplă acest lucru, compania care a desfășurat honeypot-ul obține date esențiale.
Aceasta poate obține o perspectivă asupra tipurilor de instrumente, tactici și proceduri utilizate de hacker. Poate chiar să obțină un avertisment avansat cu privire la un atac asupra sistemelor reale.
Dincolo de această descriere de bază, honeypot-urile variază foarte mult. De fapt, aceasta este mai mult o tehnică generală decât un instrument specific. Rețelele complexe devin tot mai greu de securizat, cu trecerea timpului.
În aceste situații, sunt implementate zone de honeypot. Acestea simulează o gamă vastă de sisteme, de la platforme de blogging la servicii cloud SaaS.
În general, însă, există două tipuri majore de honeypot-uri: cercetare și producție. Cercetările sunt folosite pentru a strânge informații despre potențiale atacuri. Sunt utilizate de către profesioniștii din domeniul securității cibernetice pentru a aduna informații despre tipuri de atacuri.
Producția, în schimb, se referă la cele desfășurate de companii individuale pentru a le oferi un avertisment avansat. Acestea primesc informații cu privire la un atac iminent. Este folosită și pentru a testa sisteme specifice pentru vulnerabilități de securitate web.
Tipuri de sisteme
Tipurile de sisteme utilizate în mediul de afaceri de astăzi sunt incredibil de variate. Ca atare, tipurile de honeypot-uri pe care le pot implementa sunt, de asemenea, variate.
Pot exista instrumente care încearcă să reproducă sisteme la scară largă și care conțin informații confidențiale. Pe de altă parte, există și varianta unor implementări la nivel inferior. Aceste instrumente urmăresc doar să imite o anumită parte a unui sistem.
Honeypot-urile complexe și mari sunt, în general, denumite ”pure”. Ele conțin tot ceea ce ar putea face un sistem real. Însă, acestea sunt pline de senzori pentru detecția accesul neautorizat.
Tehnologiile ”cu interacțiune scăzută” vor conduce doar o parte din servicii și nu vor conține informații sensibile. Acest ultim tip servește mai mult ca ”tripwire” decât ca un instrument de cercetare. Oferă unei companii un avertisment în avans că sunt vizați de un atac.
În cadrul acestor categorii largi, instrumentele pot face uz de o gamă vastă de tehnologii web.
Există, de exemplu, malware honeypot conceput pentru a imita dispozitivele de stocare USB. Malware-ul se răspândește, adesea, prin infectarea dispozitivelor de stocare USB.
Acest tip de instrument poate fi folosit pentru a păcăli malware-ul care infectează dispozitivul. Mai apoi, acesta poate și stocat și studiat.
Comercianții și bloggerii apelează la honeypot spam. Acesta este conceput pentru a emula relee de e-mail. Un hacker poate fi păcălit să creadă că acest instrument este un adevărat releu. Vor încerca să-l folosească pentru a trimite o ”inundație de spam”.
Honeypot poate fi folosit pentru a detecta acest atac, iar apoi să blocheze atacul real. Pentru începători, procesul de creare a unui blog include decizia de a apela sau nu la unul din cele trei sisteme principale. Ne referim aici la WordPress, Joomla și Drupal.
Pentru oricare dintre aceste platforme, a instala honeypot pentru a combate spam-ul este floare la ureche. Mai exact, este la fel de ușor ca instalarea unui plugin. Consultați fiecare website pentru a vedea recomandările actuale.
Bloggerii începători ar trebui să înțeleagă cât de importantă este obținerea rapidă a controlului comentariilor spam. Există riscul de a ”îngropa” tot proiectul, culminând cu un abandon în grabă.
Alte instrumente funcționează cu limbaje și sisteme specifice. Injecția SQL poate fi detectată printr-o bază de date SQL falsă, de exemplu. Tehnologiile sunt construite să imite sisteme întregi de utilizatori și să ”invite” hackerii la atac.
Beneficiile Honeypot
Instrumentele sunt o parte integrantă a majorității sistemelor contemporane de securitate cibernetică. Ca atare, numeroasele avantaje ale lor sunt împărtășite cu alte forme de detectare și protecție a amenințărilor. Companiile mari le pot folosi pentru a testa vulnerabilitățile.
Le pot folosi și pentru a-și întări sistemele de rezervă sau pentru a detecta atacuri în curs. Firmele mai mici le folosesc pentru a îmbunătăți securitatea website-ului. În acest mod, pot proteja datele cu caracter personal.
În final, își construiesc o reputație serioasă în zona de securitate cibernetică.
Dincolo de aceste avantaje generale, honeypot oferă o analiză detaliată a amenințărilor. Această activitate este imposibil de efectuat folosind un software de analiză mai general.
Instrumentul acționează pentru perturbarea și înfrângerea atacurilor care sunt deja în desfășurare. Un atacator se poate bloca încercând să scape dacă honeypot-ul este real.
Aceste istrumente sunt utile și pentru detectarea noilor tipuri de amenințări. Nu se bazează pe semnăturile de atac cunoscute, putând furniza o avertizare în ziua producerii. Astfel, sunteți atenționat cu privire la potențialele vulnerabilități de securitate.
Utilizatorul nu trebuie să acționeze suspicios pentru a declanșa un avertisment că un sistem a fost compromis. Faptul că cineva se ”aruncă” într-un honeypot este suficient pentru a-l identifica drept o amenințare.
În cele din urmă, acestea sunt utile și pentru testarea răspunsurilor manageriale la atacuri cibernetice. Pot fi utilizate ca parte a testelor de atac fără riscul de a compromite date ”reale”. Acest lucru permite companiilor să execute simulări la scară largă de atacuri cibernetice.
Pot să evalueze dacă dețin expertiza și sistemele necesare pentru a le răspunde.
Concluzie
Honeypot-urile au toate formele și dimensiunile. Acestea au devint rapid un instrument major în lupta împotriva criminalității informatice. Această tehnică a fost asociată mult timp cu rețelele corporative pe scară largă.
Cu toate acestea, este posibil ca micile afaceri (și chiar utilizatorii individuali) să le implementeze în sistemele lor.
Ca atare, honeypot-urile sunt acum o parte integrantă a sistemelor mai largi de securitate cibernetică. Cel mai probabil, vor rămâne ”la modă” pentru mult timp de acum încolo.