Ce este diabetul? Ce regim ar trebui să țin și cât de grav este? Diabetul…
Cearșaf, cât de des trebuie spălat pentru a vă simți confortabil
Cearșaf, cât de des trebuie spălat pentru a vă simți confortabil. Petrecem mult timp în paturile noastre, cu multe ore de somn pe săptămână.
Cearșafurile, fețele de pernă și alte așternuturi pot începe să pară murdare sau chiar de-a dreptul murdare. În timp ce dormim, murdăria, transpirația, celulele moarte ale pielii și altele se acumulează pe și în cearșafurile și salteaua noastră.
Aruncați firimiturile din gustările de la miezul nopții, praful ce plutește în dormitoarele noastre sau blana animalului dvs. și e ușor de văzut de ce „Cât de des ar trebui să vă schimbați cearșafurile?” e una din cele mai frecvente întrebări.
Când nu vă spălați cearșafurile suficient de des, acumularea de alergeni poate agrava astmul, alergiile, dermatita și alte probleme ale pielii și ale căilor respiratorii.
Simptomele asociate cu aceste probleme de sănătate vă pot împiedica, de asemenea, să dormiți bine. Pentru a crea un mediu mai sănătos în dormitor și pentru a vă asigura că dormiți bine, trebuie să păstrați lucrurile curate.
Cât de des ar trebui să spălați un cearșaf?
În general, ar trebui să vă spălați cearșafurile o dată pe săptămână. Dar, ca toate regulile de curățare, există excepții. Dacă animalele dvs. de companie dorm în pat spălați-vă cearșafurile de două ori pe săptămână (sau puneți animalele de companie în propriile paturi).
Dacă suferiți de alergii sau alte probleme respiratorii, vă recomandăm să vă spălați lenjeria de pat la fiecare două zile pentru a vedea dacă simptomele scad în intensitate.
În lunile de vară, poate fi necesar să vă spălați cearșafurile mai des, deoarece transpirați mai mult. Dacă aveți alergii sezoniere, spălarea cearșafurilor mai des în primăvară ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.
Citiți mai departe articolul de blog pe măsură ce susținem argumentele pentru a vă menține acel cearșaf clar, curat și sănătos la un program regulat. Pentru rezultate bune aveți nevoie de produse de curățenie dintre cele mai eficiente.
De ce este important să vă spălați cearșafurile în mod regulat
Când luați în considerare beneficiile pentru sănătate și acea senzație minunată de a dormi pe cearșafuri proaspete și curate, vă recomandăm să vă spălați cearșafurile de mai multe ori pe săptămână.
Chiar dacă faceți duș în fiecare seară înainte de culcare, după doar câteva zile, cearșafurile se pot murdări cu celule moarte ale pielii, uleiuri corporale, transpirație și alte lucruri urâte, cum ar fi acarienii de praf.
Acarienii de praf sunt dăunători microscopici care trăiesc în tapițerie, covor, draperii și paturi din case. Nu mușcă, dar creează alergeni care pot provoca erupții pe piele.
De asemenea, pot declanșa reacții alergice la persoanele cu astm și alergii. Alergenii, care provin din materii fecale și resturi ale corpului, pot provoca simptome neplăcute persoanelor fără probleme respiratorii.
Acarienii de praf trăiesc din celulele moarte ale pielii. În plus, se reproduc rapid, așa că s-ar putea să existe sute de mii în așternutul și salteaua dvs. chiar acum.
Acele celule moarte ale pielii fac mai mult decât să hrănească acarienii. Celulele pielii pe care le eliminați, împreună cu transpirația și alte secreții corporale, pot declanșa eczeme la persoanele cu dermatită de contact.
Spălarea cearșafurilor și a altor lenjerii de pat suficient de des poate ajuta la controlul acarienilor. Chiar dacă nu ai simptome, vrei să dormi cu acarieni și cu transpirația ta mai mult decât trebuie? Noi credem că nu…
Cum se spală un cearșaf?
Acum, că știți cât de des să spălați un cearșaf, există câteva lucruri pe care ar trebui să le faceți pentru a vă asigura că ale voastre așternuturi sunt cât mai curate și proaspete:
- pentru transpirație, sânge și alte pete, pretratează zonele pătate înainte de a spăla cearșaful;
- citește eticheta. Majoritatea cearșafurilor sunt din bumbac sau amestec de bumbac și rareori necesită îngrijire specială. Dar citește eticheta! Amestecurile de poliester pot necesita utilizarea apei calde, în timp ce bumbacul poate fi spălat în apă fierbinte;
- pentru a te asigura că cearșafurile sunt cât mai curate posibil, spală-le la cea mai ridicată temperatură a apei permisă pe etichetă. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât mai bine ucide germenii și acarienii;
- separă lenjeria de pat și alte așternuturi în funcție de culoare pentru a preveni transferul culorilor;
- dacă aveți dermatită sau alergii cauzate de altceva decât cearșafuri murdare, luați în considerare utilizarea unui detergent fără parfum;
- întinde cearșafurile spălate afară pe o sârmă, dacă ai posibilitatea. Soarele acționează ca dezinfectant natural;
- calcă cearșafurile. Poate părea a fi exagerat, dar călcarea ajută la distrugerea microbilor și a acarienilor care rămân după ce ai spălat cearșafurile. Dacă nu pui cearșaful înapoi pe pat, păstrează-l departe de lumina directă a soarelui pentru a evita decolorarea.
Ce zici de spălarea altor lenjerii de pat?
Alte așternuturi de pat rareori se murdăresc la fel de mult ca și cearșafurile. Cu toate acestea, necesită, în continuare, o curățare regulată.
Spălați fețele de pernă și salteaua când spălați și cearșafurile. În condiții normale, husele de plapumă și cearșafurile trebuie spălate la fiecare două săptămâni, în timp ce păturile trebuie curățate trimestrial.
Cum să păstrați un cearșaf curat între spălări
Indiferent cât de des vă spălați cearșafurile, există o mulțime de moduri de a le menține ordonate între spălări. Dușul înainte de culcare este un loc bun pentru a începe.
Spălați murdăria, transpirația și celulele moarte ale pielii înainte de a atinge cearșafurile. Iată câteva alte modalități de a vă bucura de senzația de cearșaf proaspăt pentru mai mult timp:
- îndepărtează machiajul înainte de a te culca;
- nu folosi uleiuri, creme hidratante sau alte loțiuni înainte de a te culca;
- nu mânca și nu consuma băuturi în pat;
- dacă animalele de companie dorm cu tine, lasă-le să doarmă pe huse.
Acum știți cât de des să spălați un cearșaf, de ce ar trebui să îl spălați și modalități de a-l menține mai proaspăt mai mult timp. Dar încă nu am terminat.
Dacă doriți să vă bucurați de un somn fericit și sănătos, avem alte câteva sfaturi de împărtășit.
Nu uitați de saltea și de perne!
Pernele de pat pot fi pline de toate lucrurile urâte pe care le-ai găsit în cearșafurile tale. La toate acestea adăugăm și saliva, mătreața și, eventual, altele.
Dacă nu vă spălați pernele în mod regulat, ați putea avea aceleași probleme ca în cazul cearșafurilor murdare, plus riscul de mucegai. Un studiu din 2005 a constatat că pernele, în special cele cu pene și sintetice, sunt o sursă primară de ciuperci.
De asemenea, îți scurtează viața pernei. Toți acarienii de murdărie, sudoarea și praful pot descompune materialul de umplere, lăsându-vă cu o pernă murdară și plată.
Dacă doriți să păstrați pernele proaspete și ferme, să evitați simptomele alergice și să vă odihniți bine, păstrați acele perne de pat curate. Spălați-vă pernele de pat cel puțin trimestrial și înlocuiți-le la fiecare un an sau doi.
Investiți în huse de pernă. Aceste protecții de perne sunt utilizate pentru a proteja pernele de acarieni și pete. Au, de obicei, o închidere cu fermoar pentru o protecție maximă.
Salteaua are nevoie de o atenție specială
La fel ca pernele de pat, și saltelele pot adăposti germeni, acarieni de praf și secreții corporale la o scară și mai mare. Umezeala din transpirație și din alte fluide se înmoaie în saltea, creând terenul ideal pentru mucegai și alergeni.
Adăugați cel puțin aspirarea saltelelor la rutina săptămânală de curățare sau faceți-o de fiecare dată când schimbați cearșafurile. O aspirare amănunțită vă scapă de pielea moartă, de acarieni, păr, murdărie și praf.
În acest mod vă ajută să vă păstrați lenjeria și cearșafurile mai curate.
Poate doriți să investiți și într-o husă de saltea. Potrivit microbiologilor, o saltea rezistentă la apă și respirabilă este o necesitate. O husă a saltelei nu numai că va prelungi durata de viață a ei, dar o protejează și de cearșafurile murdare.